Tiriac coacha, avagy bepillantás a vállalati mókuskerékbe

Tiriac coacha, avagy bepillantás a vállalati mókuskerékbe

Miután legutóbbi írásomban a lehetséges life coaching témákat mutattam meg, most a business coaching területébe nyerhettek bepillantást ugyancsak egy filmalkotás, a Toni Erdmann c. német-osztrák komédia alapján. Maren Ade rendező 2016-ban készült művének nagy visszhangja volt, mert finom humorral mutatja meg annak a világnak a drámáit, amelyben mindannyian élünk és azt a vállalati mókuskereket, amelyben a legtöbben hajtanak. Vajon lehetséges-e a mai vadkapitalizmusban elérni azt, hogy olyan munkát végezzünk, amellyel valódi értéket teremtünk és amivel azonosulni is tudunk? Elkerülhető-e az örökös elégedetlenség, a tartós boldogtalanság és a kiégés?

Egy idősödő és kissé infantilis német zenetanár, Winfried Conradi élete mélypontjához érkezett: elvált, egyetlen lányát, Inest sosem látja, a praktikus ügyeket idős édesanyja intézi helyette és utolsó magántanítványa abba akarja hagyni a zongoraleckéket. Miután szeretett kutyája elpusztul, Winfried egy hirtelen ötlettől vezérelve Bukarestbe utazik, hogy meglátogassa Inest, aki egy menő tanácsadócég megbízásából éppen egy olajipari projektet vezet a román fővárosban.

A viszontlátás nem felhőtlen, hiszen apa és lánya nem igazán tudnak egymással mit kezdeni. Sőt, a munkamániás Ines úgy érzi, hogy apja jelenléte akadályozza őt a feladatai ellátásában – például egy fontos ügyfél “véletlen” levadászásában – és az üzletasszony szégyelli is, hogy Winfriednek nincsenek céljai, nem vitte sokra az életben és hogy egy idétlen műfogsorral viccelődik és különböző karakterek bőrébe bújik. Winfried pedig komolyan aggódik törtető lánya miatt és érzi, hogy Ines bár keménynek mutatja magát, mégis mennyire boldogtalan.

Egy konfliktust követően Winfried álruhát ölt és Toni Erdmann néven, a legendás román teniszező és üzletember Ion Tiriac coachaként mutatkozik be Ines munkatársainak és így követi nyomon lánya mindennapjait az üzleti világban. Közben pedig – annak ellenére, hogy saját maga tűnik nevetségesnek – tükröt tart Inesnek, hogy vegye végre észre munkája romboló oldalát és saját frusztráltságát is.

Ines azonban mindenáron meg akar felelni a legfontosabb ügyfelének, a német Hennebergnek, akiről kiderül, hogy saját maga nem meri felvállalni a felelősséget azért, hogy a saját romániai érdekeltségében átszervezést és leépítést hajtson végre, inkább ráhárítja mindezt a tanácsadócégre. Mondja ki a tanácsadó, hogy az outsourcing a megoldás!

Ugyanakkor a tanácsadócég nem kap meg minden szükséges információt a munka elvégzéséhez. Bár az ügyfél egyes emberei a felszínen rendkívül udvariasnak és együttműködőnek is tűnnek, a gyakorlatban akadályozzák a projektet. Ütköznek az érdekek és megy a harc minden fronton. Hogy lesz ebből 10% költségcsökkentés, hogy Henneberg le ne maradjon a konkurenciától?

Nem elég, hogy Ines egész nap pörög és prezentál, esténként hol nagykövetségi fogadásokon, hol klubokban kell reprezentálnia és kapcsolatokat építenie. Egész nap enervált és fáradt. A saját kollégáival sem mindig könnyű bánnia: van köztük feltörekvő, szolgalelkű asszisztens, szexre vágyó kisfőnök és az előléptetést csak ígérgető nagyfőnök.

Az ügyfél olykor hárítja Ines “helyezkedési” kísérleteit, megszégyeníti és arra használja, hogy a feleségének legyen kísérője a bevásárlásnál a plázában. Ines annyira ki van égve, hogy mintha már teljesen mindegy lenne neki, hány ember megélhetése múlik az ő tanácsain. Le akarja tudni a projektet és feljebb lépni a ranglétrán.

A karrierje szempontjából haszontalan programokat feleslegesnek tartja, a születésnapján viszont a csapatépítés érdekében szervez bulit a lakásán. Amikor már minden készen áll a kollégák fogadására, Inesnél hirtelen betelik a pohár és szabadulni akar mindattól, amiben kényelmetlenül érzi magát…

Váratlanul feltűnik az álruhás Winfried is, mint egy hatalmas szőrmébe burkolt óriás. Egy bolgár kukeri maszkot visel, amely a rossz szellemeket hivatott elűzni és bőséget, egészséget és boldogságot hozni. Vajon hol van a boldogság Ines számára? Az a létezésének értelme, hogy kipipálja az elvégzett feladatokat a to-do-listáján, vagy pont így megy el mellette az élet?

Egy business coaching folyamat során többek közt ráláthatsz a film által felvetett témákra, tisztázhatod a vezetői szerepeddel és a munkatársaid menedzselésével kapcsolatos kérdéseidet és azt, hogy mennyire tudsz azonosulni a munkáddal, hogy bírod a stresszt és hogy kezeled az értékkonflikusaidat.

Tiriac coacha azt vallja, hogy történjen bármi, a jó kedély és a humor megőrzése a kulcs, mert ezek a legnehezebb helyzeteken is átsegítenek.

 

Borítókép: https://www.wbur.org/ 

4 thoughts on “Tiriac coacha, avagy bepillantás a vállalati mókuskerékbe

  1. Pingback: Siker, fény, csillogás az álmom - Lelki edzés

  2. Pingback: Beszélnünk kell Kevinről… és az anyai szeretetről

  3. Pingback: A hatékony koncentráció 4 építőeleme - Lelki edzés

  4. Pingback: Munkafüggő - akinek a lelke a vállalatot illeti meg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük