Siker, fény, csillogás – női szemmel

Siker, fény, csillogás – női szemmel

Előző írásomban egy népszerű filmsorozat, a Briliáns elmék (Suits) meghatározó férfi szereplői kapcsán mutattam be olyan témákat, amelyekkel könnyen szembe találhatjuk magunkat a vállalati hierarchiában és amelyekkel egy business coaching folyamat keretében lehet dolgozni. Most nézzük meg ugyanezt női szemmel. Ebben a cikkben ugyancsak a Briliáns elmék alapján mutatom be azt, hogy a munkájukat szerető, elhivatott nők milyen kihívásokkal küzdenek az üzleti világban, hogyan egyensúlyoznak a szerepeik között, milyen árat fizetnek a sikerért és milyen fejlődési lehetőségeik vannak.

Jessica, a született vezető

Jessica Pearson a Pearson, Specter, Litt ügyvédi iroda ügyvezető partnere. Magabiztos, racionális főnök, akinek van tekintélye. Már a megjelenésével erőt és tartást sugall. Keményen küzdött azért, hogy feketeként és nőként megállja a helyét a vállalati jogászok férfiak által uralt világában. Stratéga, aki hosszú távon gondolkozik és ennek megfelelően mozgatja az embereket. Képes arra, hogy felmérje, hogy beosztottai mire képesek és mire van szükség ahhoz, hogy motiválni tudja őket.

Gyakran felsőbbrendűnek és megközelíthetetlennek tűnik. Ez mintha a vezető magánya lenne, hiszen nem avathatja be a munkatársait mindenbe. Cégének és pozíciójának megtartása folyamatos harcra kényszeríti és ennek a magánélete látja kárát. A házassága tönkremegy, később nincs ideje tartós kapcsolat kialakítására. Jessica számára a munka javára billen el az egyensúly. Nehéz az érzelmeit kimutatnia, pedig nem rideg, viszont kizárólag a céljai elérésére koncentrál. Egészen addig, amíg egy pro bono ügy – egy ártatlanul halálra ítélt, kivégzésére váró férfi sorsa – nem emlékezteti arra, hogy az elesettek segítése miatt lett ügyvéd és nem a hatalmi harcokban való szétforgácsolódásért.

Rachel, aki szép és okos is

Eleinte jogi asszisztensként dolgozik az ügyvédi irodában. Annak ellenére, hogy ő az egyik legjobb segédügyvéd, korábbi kudarcai miatt mégsincs elég önbizalma ahhoz, hogy nekifusson a jogi egyetemi felvételinek. Kollégája – későbbi barátja – biztatására mégis belevág és tanulmányai végeztével tagja lesz a New York-i kamarának. Kihívást jelent számára az, hogy önállóságát bizonyítsa az apjának, Robertnek, aki ugyancsak jogász és a nevét viselő ügyvédi iroda vezetője.

Rachelnek hatalmas igazságérzete van, kiáll másokért és amibe belekezd, azt véghezviszi. Sokszor rugalmatlan és túlságosan ragaszkodik a véleményéhez. Hajlamos a túlérzékenységre, a sértődésre, de ki lehet engesztelni. Imádja a munkáját, lojális a főnökeihez és hűséges a barátjához, bár a kísértés nem kerüli el. A pro bono ügyek közel állnak hozzá, legyen szó akár egy halálra ítélt sorsáról vagy ólommérgezést szenvedő gyerekekről. A karriercélja nem az, hogy a hierarchiában haladjon és idővel ügyvezető legyen, hanem szakmailag akar kiteljesedni és kiváló ügyvéddé válni. Emellett a házasságot és a családalapítást sem akarja kihagyni.

Donna, a titkárnők gyöngye

Az ügyvédi iroda egyik vezető partnerének, Harvey Specter-nek a titkárnője, bizalmasa, támasza. Kiváló emberismerő, szókimondó és szórakoztató személyiség. Van amikor túltolja a beszólásokat és olyankor kifejezetten arrogáns. Mégis, a legtöbb emberrel megtalálja a hangot és kiválóan menedzseli az ügyvédi iroda és Harvey ügyeit. Mindig olvas a jelekből és ráérez arra, hogy mit akarnak mások, mire van szükségük és abban is jó, hogy átlássa a helyzeteket és megtalálja a következő lépést. Nyíltan elmondja amit gondol és helyesnek talál. Felelősségteljes és lojális.

A fejlődési lehetőség akkor jön el számára, amikor tudatosul benne, hogy mekkora értéket jelent a munkája a cég számára és titkárnőből operatív igazgatóvá lép elő. Fontos lesz számára, hogy megkapja az elismerést, amit megérdemel. Rálát arra is, hogy az évek alatt nem húzott éles határt a munka és a magánélete közé, azaz Harvey érdekeit mindig a saját érdekei elé helyezte. Kora reggel, késő éjjel, bármikor ugrasztható volt, amikor a munka miatt szükség volt rá. Komoly kapcsolatra nem maradt ideje. Bár mások viselkedésének, érzelmeinek jó megfigyelője, saját magának nehezen vallja be, hogy barátságnál többet érez a főnöke iránt.

Te melyik karakterben ismersz magadra és mi jelent számodra nehézséget, elakadást?

 

Fotók forrásai: https://medium.com, https://www.vogue.com, https://christiantoday.com

Borítókép: https://photogeniques.fr

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük