Siker, fény, csillogás az álmom

Siker, feny, csillogas

A Tiriac coacha című írásomban bemutattam, hogy a vállalati mókuskerékben milyen helyzetek merülhetnek fel, amelyekkel business coaching folyamat keretében lehet dolgozni. Most egy újabb példán keresztül mutatom be az üzleti világot, a karriervágyat, a sikereket és mindennek árnyoldalait, amelyekben fejlődési lehetőségek is rejlenek.

Siker, fény, csillogás

A 9 évadot megért Briliáns elmék (Suits) c. amerikai sorozat szórakoztató módon mutatja be egy sikeres New York-i ügyvédi iroda mindennapjait, tetőtől talpig elegáns, csavaros eszű, szókimondó vezetőit menő öltönyökben és dizájner ruhákban, amint az ügyfeleik győzelméért küzdenek a peres ügyekben és a cég fenntartásáért minden külső és belső támadással szemben. A fő konfliktus az, hogy hogyan lehet megőrizni a titkot, miszerint a legtehetségesebb ügyvédbojtárnak, Mike Ross-nak valójában nincs is diplomája és hogy az egyik vezető partner, New York egyik legjobb ügyvédje, Harvey Specter ennek ellenére felvette maga mellé segédnek.

Harvey, a sztár

Harvey Specter az a karakter, akit sokan irigyelnek és utálnak, mert látszólag minden simán megy neki. Ambíciózus, tisztában van a képességeivel, minden ügyét megnyeri, lehengerlő a stílusa és nagy nőcsábász. Elkötelezett a cég sikere érdekében és lojális azokhoz, akik ugyanígy viszonyulnak hozzá. Nehéz helyzetekben panaszkodás és önsajnálat helyett egyből a megoldást keresi és cselekszik. Felkészül a harcokra. Átlátja a szituációkat és azzal is tisztában van, hogy kitől mire számíthat. Határozott, képes befolyásolni másokat és elérni amit akar. Kockázatot vállal. Nem keres kifogást és nem köt kompromisszumot. Ésszel dönt és nem hagyja, hogy az érzelmei elragadják.

Érzelmek a falak mögött

Harvey magabiztossága azonban önteltségbe tud átcsapni. Van akinek a szemében határozottsága inkább követelőző agressziónak tűnik, és ő maga egy nárcisztikus szemétládának, aki soha nem képes veszíteni. A magánéletét tönkreteszi, hogy nem tud megbízni a nőkben és kötődni hozzájuk. Nem tudja kimutatni az érzéseit. Nem képes rá, hogy szembenézzen a gyengeségeivel – hiszen ezeket mindenáron el akarja rejteni – és másokon vezeti le az indulatait. Nagy sokkra és egy kezdődő betegségre van szükség ahhoz, hogy pszichológus segítségét kérje és valóban beleálljon a terápiába. Azonban amikor megteszi, képes lesz a fejlődésre, ami mind a saját életére, mind a környezetére pozitívan hat.

Louis, az örök második

Louis Litt ugyancsak zseniális ügyvéd, azonban ő az örök második Harvey mögött a cégnél és folyamatosan úgy érzi, hogy kihagyják a vezetői csapatból. Mindent megtenne azért, hogy Harvey és a cég főnökasszonya, Jessica elismerjék őt, kicsinyes próbálkozásai azonban rendre balul sülnek el. Louis a tipikus csataló, akire lehet számítani, aki terhelhető és aki kiváló teljesítményt nyújt a rá bízott feladatokban. Azonban nincs meg a kellő önbizalma, hogy a felettesei jóváhagyása vagy hátbaveregetése nélkül is tudja, hogy mit ér ő maga és az, amit letesz az asztalra. Ez pedig gyakran tüskés sündisznóvá teszi, amivel csak tovább vágja maga alatt a fát.

Önbizalom és önbecsülés

Louis Harveyhoz képest introvertált típus és külső adottságait tekintve nem egy férfiszépség. Mindig az eszére és a szakértelmére alapozott és csalódás számára, hogy mégsem tud ezek által úgy érvényesülni, ahogy szeretné. Harvey iránti féltékenysége miatt gyakran hoz érzelemvezérelt döntéseket és nem mindig képes csapatjátékosként viselkedni. Megfelelési kényszere miatt folyton szorong, stresszel és agyal. Másrészt attól fél, hogy el fogják hagyni azok, akik fontosak számára. Továbbá hajlamos ellenséget látni minden új kollégában, akik szerinte veszélyeztetik a pozícióját. Louis terápiás feladata szembenézni alacsony önértékelésének gyökereivel.

Mike, a született tehetség

Mike Ross egy csodagyerek, aki kivételes emlékezőtehetséggel, azaz fotografikus memóriával rendelkezik. Képes felidézni az adott helyzetben szükséges információkat, legyen szó akár a megfelelő jogi precendensról, az apróbetűs szövegről egy könyv oldalán vagy arról, hogy kinek milyen dokumentumot látott az asztalán. Kiváló a megfigyelő és a kombináló képessége. Magabiztos, meggyőző, a tényekre épít és jót akar. Rendkívül érzékeny, hatalmas igazságérzete van és mindig kész másokon, különösen a hátrányos helyzetűeken segíteni. Ezáltal sokszor bajba hozza saját magát és azokat is, akik fontosak számára. Barátján akart segíteni, amikor kicsapták az egyetemről és nagyanyja ellátására akart pénzt szerezni, amikor megismerte Harveyt és bekerült az ügyvédi irodába.

Siker, pénz, csillogás

A felelősség felvállalása

Mike gyerekkorában elveszítette a szüleit egy balesetben és a nagyanyja nevelte fel. Ez motiválta őt, hogy ügyvéd legyen belőle, másokat segítsen és helyrehozza az elsőre menthetetlennek tűnő ügyeket is. Okos és könnyen tanul, ugyanakkor keményen megdolgozik mindazért amit elér. Maximalista. Meg akar felelni Harveynak és Jessicának, azonban mindig hű marad a saját értékrendjéhez. Harveyhoz hasonlóan jóképű és megtalálja a hangot másokkal, azonban a logika mellett az érzelmeket is számításba veszi a döntéseinél. Fontosak számára az emberi kapcsolatok és soha nem árulná el a barátait. Képes arra, hogy bizalmat szavazzon a nőnek, akit szeret és elköteleződjön. Az ő feladata az, hogy tudatosabb legyen, képes legyen kezelni az érzelmeit és felvállalni a felelősséget azért, hogy még ha nem is volt rossz szándéka, de hazugságra építette a jogi karrierjét.

Te melyik karakterrel tudsz leginkább azonosulni és milyen fejlődési feladatokat látsz magad előtt?

 

A sorozat most is elérhető a Netflixen!

 

Képek forrásai:
https://icon.ink/articles/dress-like-suits-harvey-specter-style/,
https://www.multimediamouth.com/,
https://vtbarcounsel.wordpress.com/

Borítókép:
https://hu.pinterest.com/

 

One thought on “Siker, fény, csillogás az álmom

  1. Pingback: Siker, fény, csillogás - női szemmel - Lelki edzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük