Lelki edzés

Filozófiám

Azt gondolom, hogy értelme van az emberi életnek és hiszem, hogy mindannyian rendelkezünk képességekkel és kötelességünk arra törekedni, hogy ezeket tudatosítva és fejlesztve minél teljesebb életet éljünk és teremtsünk magunk körül.

Mindannyiunkban ott rejlik az energia, az életerő és az a belső tudás, hogy melyik az életben a számunkra legmegfelelőbb út és mi a számunkra helyes döntés. Ennek ellenére gyakori, hogy belefásulunk egy élethelyzetbe, ami csapolja az energiánkat. Megkérdőjelezetlen hiedelmeink és rossz szokásaink tehetetlenséghez vezetnek és falakat emelnek körénk.

A célom az, hogy támogatásommal ügyfeleim rátaláljanak a saját erejükre, majd igény szerint rúgják szét vagy bontsák le a falaikat és megtanuljanak felülemelkedni az életüket akadályozó tényezőkön. A tartós viselkedésváltozás elérésére helyezzük a hangsúlyt.

A “lelki edzés” során nagy szerepet kap a tudatosság fejlesztése és az önmeghatározás: saját igényeink, érzéseink felismerése, tudatosítása és felvállalása. Mindez az adott ügyfél tempójában történik, valamint személyisége és témája határozza meg azt, hogy beszélgetéseink során milyen eszközöket alkalmazok.

Nincsenek ideológiáim, előítéleteim és se közhelyekkel, se álspirituális maszlagokkal nem foglalkozom. Az ügyfélre vagyok kíváncsi, ő áll a középpontban és konkrétumok mentén beszélgetünk.

A sikerhez szükség van arra, hogy az ügyfél kitartó és elkötelezett legyen, és megtegye a lépéseket a tartós változás elérése érdekében.

Számomra a siker az, amikor ügyfeleim képessé válnak arra, hogy beleálljanak az élethelyzeteikbe, mint egy bokszmeccsen a szorítóba. A ringben arra van szükség, hogy jelen legyünk, minden figyelmünket a helyzetre irányítsuk, felmérjük, hogy kivel állunk szemben, kitartsunk és kihozzuk magunkból a maximumot.

Az élethelyzetekbe való beleállás számomra azt jelenti, hogy megvan a szükséges önbizalmam, önbecsülésem ahhoz, hogy kiálljak magamért és mindazért, ami fontos számomra. Vállalom a tetteimért a felelősséget. Leküzdöm a félelmet, bízom a tudásomban, képességeimben és megteszem mindazt, ami tőlem telik és rajtam múlik.

Lelki edzés, filozófiám


Boksz és coaching

Nagyon sokat köszönhetek az ökölvívással kapcsolatos élményeimnek. A coaching során ezért is használom szívesen szemléltetőeszközként a bokszot.

A bokszolás során egyszerre lépünk kapcsolatba egy külső féllel és saját magunk belső hangjával. Így van ez a coaching esetében is. Coachként objektív, ítélkezésmentes támogatást nyújtok az ügyfél saját magával folytatott párbeszédéhez vagy meccséhez. Folyamatos, apró lépéseken keresztül együtt érjük el a kívánt változást.

A szorítóban nem gondolhatunk másra, csak a jelenre koncentrálhatunk. Ugyanígy a coaching is a mostra irányítja a fókuszt a múlton való rágódás és a jövőtől való félelem és aggodalmaskodás helyett. Abban hiszek, hogy akkor leszünk képesek a változásra, ha józanul látjuk és elfogadjuk azt, ami jelenleg van. Továbbá csak magunkat, a saját hozzáállásunkat tudjuk megváltoztatni, másokat nem.

Ahogy a rendszeres bokszedzésnek köszönhetően erősödnek az izmaink, egyre több sorozatot tudunk elvégezni egy adott gyakorlatból és egyre több ütéskombinációt alkalmazunk. Ugyanígy, a “lelki edzések” során támogatásommal az ügyfél önbizalma megerősödik, egyre tudatosabbá válik, alternatívákban gondolkodik és könnyebben veszi az akadályokat.

A ringben különleges hangsúlyt kap a helyzetfelismerés, a saját érzések tudatosítása és a másik fél tulajdonságainak és viselkedésének felmérése. A coaching folyamat során tükröt tartok és ezáltal támogatom az ügyfelet, hogy rálásson az élethelyzeteire. Ezáltal fejlődik az önismerete, képes lesz reflektálni a helyzetekre, majd ezeknek megfelelő reakciókat választani és levonni a szükséges tanulságokat.

A párhuzamok mellett egy lényeges különbséget látok: a bokszmeccset az erősebb versenyző nyeri, azonban az életben felmerülő konfliktusokat nem célszerű izomból megoldani. Abban hiszek, hogy az ökölvívás és a coaching is segíti az ügyfelet abban, hogy megtanuljon az agressziójával és a negatív érzéseivel bánni és kontrollt gyakorolni felettük. Ebben kész vagyok támogatást nyújtani és tudom tartani a teret és az ügyfelet rendkívül nehéz élethelyzetekben is. Azonban az erőszakra épülő célkitűzésektől elhatárolódom.


Miért vagyok coach?

Mindig is érdekelt a pszichológia. Egy középiskolai tanévet töltöttem az Egyesült Államokban és akkor tanultam először pszichológiát és ismerkedtem meg a különböző irányzataival, köztük a tranzakcióanalízissel.

Az egyetemi éveim során is jelen volt a pszichológia az életemben, mint a tanárképzésem szerves része és a közgazdász tanulmányaim idején üzleti vetületei, a szervezetfejlesztés és a változásmenedzsment foglalkoztatott a leginkább.

A munkával töltött éveim során sokféle közegben megfordultam és látom, hogy a különböző értékrendszerek és szokások mennyire relatívak. Fókuszom az interkulturális együttműködésekre és a közös munka hatékonyságának növelésére irányult.

A Gordon TA coach képzése során találtam vissza a tranzakcióanalízishez és a pszichológiához. A sikeres vizsgát követően fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy eddigi üzleti tapasztalataimat, pszichológiai ismereteimet és a coaching eszköztárát kombinálva hatékonyan tudok másokat támogatni céljaik elérésében.

Érdeklődésem középpontjában az ember áll és fejlődésének, tudatosabb működésének, autonómiára való törekvésének megvalósítási lehetőségei.

Folyamatosan képzem magam, hogy minél szélesebb eszköztárral tudjam támogatni az ügyfeleimet. A tranzakcióanalízisen kívül a következő irányzatokkal, módszerekkel ismerkedtem meg:

  • NLP,
  • provokatív coaching,
  • Process Communication Model,
  • Williams Életkészségek (stresszkezelő program),
  • a gyász lélektana és a gyászolók segítése,
  • gyásztanácsadás

Coaching munkámba beépítettem a tanultakat, és a coaching ülések során az adott ügyfél és téma függvényében alkalmazom.


A keretekről

A sikerhez szükséges, hogy kitartó és elkötelezett legyél, és megtedd a lépéseket a tartós változás elérése érdekében.

Én biztosítom számodra azt az elfogadó, ítélkezésmentes légkört, amelyben bátran szembe tudsz nézni a helyzeteddel és felismerheted az erőforrásaidat.

Az általam nyújtott szolgáltatás coaching – azaz a Te képességeidet, erősségeidet azonosító és fejlesztő, jövőorientált “lelki edzés” – és ez nem pszichoterápia és nem orvosi kezelés.

Személyes találkozóra Budapesten van lehetőség. Online formában vidékről, vagy akár külföldről is elérhető tudok lenni.
További információkért és időpont egyeztetés ügyében kérlek vedd fel velem a kapcsolatot.