És mégis mondj igent az életre!

És mégis mondj igent az életre!

Rendkívüli hatással volt rám a bécsi Viktor Frankl Múzeumban tett látogatásom. A Viktor Frankl (1905-1997) egykori otthonában berendezett interaktív tárlat bemutatta az osztrák neurológus és pszichiáter, az úgynevezett harmadik nagy bécsi pszichológiai iskola alapítójának életét, filozófiáját és pszichoterápiás munkásságát.

Frankl már tizenévesen érdeklődést mutatott a filozófia és a pszichológia iránt. A Bécsi Egyetem orvostudományi karán tanult, majd pszichiáterként a depresszióval és az öngyilkosság megelőzésével foglalkozott. Kapcsolatban állt a pszichoanalízis atyjával, Sigmund Freuddal és az individuálpszichológiai irányzat megalkotójával, Alfred Adlerrel.

Azonban míg Freud az ösztönökre – különösen az elfojtott szexualitásra -, Adler pedig az ego felsőbbrendűségi törekvéseire koncentrálva elemezte az emberi viselkedést, Frankl az értelmet tekintette az emberben rejlő meghatározó motivációs erőnek. Erre építve kezdte el kialakítani logoterápiának nevezett elméletét, amelynek központi elemei az élet értelmének megtalálására irányuló vágy és a szabad akarat.

A második világháború idején zsidó származása miatt családjával együtt deportálták. A koncentrációs táborban átélt élményeit és a logoterápia elméletét az … és mégis mondj igent az életre! c., 1946-ban megjelent könyvében foglalta össze.

Egy videófelvételen Frankl arról az időszakról beszélt, amikor 1945-ben, a koncentrációs táborból kiszabadulva szembesült családtagjai elvesztésével. Alábbi mondata azóta is gyakran eszembe jut:

“… és akkor éreztem: vagy felakasztom magam, vagy rálelek egy rejtett, betemetett erőre magamban, hogy tovább éljem ezt az életet.”

Ez az erő Viktor Frankl számára a földi élet feltétel nélküli értelmébe vetett hitet jelentette. Valamint azt, hogy a legrettenetesebb körülmények között is van választási lehetőségünk: eldönthetjük, hogyan reagálunk. Választhatunk, hogy megalkuszunk és hagyjuk, hogy a körülmények áldozatai legyünk, vagy dönthetünk úgy, hogy a túlélés mellett tesszük le a voksunkat.

Arra bíztatok mindenkit, hogy ha kihívások elé állítja az élet, nézzen szembe a gondokkal és ha nehézséget jelent ezek megoldása, elakadtnak érzi magát, akkor bátran kérjen támogatást. Azt gondolom, hogy mindenki számára a maga terhe a legsúlyosabb és arra feladata megoldást találni.

Coaching munkám során támogatom ügyfeleimet abban, hogy megtalálják a saját terüket, a szabadságukat és képesek legyenek önálló döntéseket hozni. Megközelítésemre, filozófiámra hatással van a Viktor Frankl féle józanság. A coaching során az ügyfeleim rátalálnak arra a belső erőre, amelyre a saját helyzetük megoldásához szükségük van és képessé válnak arra, hogy előremutató változásokat vigyenek véghez az életükben. A pszichoterápiához képest fontos különbség azonban, hogy a coaching során alapvetően nem a múltban időzünk, hanem a jelenben dolgozunk a jövőbeli célok és a tartós viselkedésváltozás elérése érdekében. 

Frankl újraépítette az életét: családot alapított, nyugdíjazásáig egy bécsi klinika neurológiai osztályát vezette, mellette otthonában magánpraxist vitt, ledoktorált filozófiából, amerikai egyetemeken tartott előadást vendégprofesszorként és számos cikket és könyvet írt. Munkásságáért Bécs és az osztrák állam is több alkalommal kitüntetésben részesítette.

Viktor Frankl úgy volt vele, hogy akkor van esélyünk boldog életet élni, ha vannak céljaink, ha tudjuk mi az, ami értelmet ad az életünknek. A boldogság és az öröm pedig a tartalmas élet melléktermékeként fog megjelenni.

 

Ajánlott irodalom:

Viktor E. Frankl (2014) …mégis mondj igent az életre! Jel Kiadó

Edith E. Eger (2017) A döntés Libri Könyvkiadó

Edith E. Eger (2020) Az ajándék Libri Könyvkiadó

Viktor Frankl volt a mentora Edith Eva Egernek, a nagy sikerű A döntés és Az ajándék című könyvek magyar származású szerzőjének. Eger ugyancsak Holocaust túlélő és nemcsak hasonló élményei vannak mint Viktor Franklnak, hanem hasonló szemlélettel dolgozta fel ezeket.

 

4 thoughts on “És mégis mondj igent az életre!

  1. Pingback: Hogyan tudunk kilépni a játszmákból? - Lelki edzés

  2. Pingback: 10 túlélési lecke Edith Egertől - Lelki edzés

  3. Pingback: Szembenézés élettel, halállal - Lelki edzés

  4. Pingback: Ikigai - az élet értelme japán módra - Lelki edzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük