Egy elfajzott szerelem története

Egy elfajzott szerelem története

Michael Haneke A zongoratanárnő (2001) című filmje a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek 1983-ban megjelent, azonos című regénye alapján készült. Főhőse, Erika Kohut közel negyven éves, a bécsi Zeneakadémián tanít és az anyjával él. Bár úgy tűnik, hogy mindent feláldozott a zenéért és nagyszerűen játssza Schubert és Schumann darabjait, mégsem lett belőle sztárzongorista. Ugyanakkor elismert […]

A fájdalom és remény szimbóluma

A fájdalom és remény szimbóluma

Michelangelo Buonarotti (1475-1564) Pietà (Fájdalmas anya) elnevezésű szobra a világ egyik leghíresebb műalkotása, amely egyben az itáliai reneszánsz korszak egyik meghatározó remekműve. Azok közé a műalkotások közé tartozik, amely a vallásosságtól függetlenül mélyen megérinti azt, aki megcsodálja.

Az önbántás okai és a segítségnyújtás módjai

Az önbántás okai és a segítségnyújtás módjai

Önbántásnak nevezzük azokat a viselkedésformákat, amelyekkel a gyermek saját magának okoz fájdalmat annak érdekében, hogy a felhalmozódott lehangoló gondolatai és érzései által okozott nyomástól megszabaduljon ill. nehéz érzelmeivel, szorongásával megküzdjön. Leggyakoribb formái a vágás, szúrás, égetés, ütés, fej verése, hajtépés, bőrtépés ill. vakarás (vérzésig). A lányokra inkább a vagdosás, a fiúkra pedig az ütés jellemző. […]

A békakirály

Itt sem volt, ott sem volt, de valahol mégis volt, volt egyszer egy király s ennek három leánya. Szép volt mind a három, de különösen a legkisebb. Ez olyan szép volt, olyan gyönyörű volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem. Volt a király palotájához közel egy rengeteg erdő, rengeteg erdő közepén öreg zádogfának […]

Ikigai – az élet értelme japán módra

Ikigai - az élet értelme japán módra

Nagy hatással volt rám egy videofelvétel, amelyen Viktor Frankl, a világhírű osztrák pszichiáter, a logoterápia atyja arról beszélt, hogy a második világháború végén szembesült azzal, hogy a családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. Úgy érezte, hogy két út közül választhat: felakasztja magát, vagy kezd valami értelmeset az életével.

Az első benyomás formálása: hogyan alakítunk ki másokról képet?

Az első benyomás formálása: hogyan alakítunk ki másokról képet?

Az első benyomás az a kép, amelyet megismerkedésünkkor a másik ember kinézete és viselkedése alapján kialakítunk. Ez egyszeri és megismételhetetlen, valamint később nem könnyű felülírni.

Egy párkapcsolat első lépései

Egy párkapcsolat első lépései

A megismerkedés egy lehetséges párkapcsolat legelső lépése. Azonban azt, hogy párkapcsolati szándékkal közeledjünk egy idegen felé, azt az illető iránt érzett vonzalom és szeretet motiválja. Általában azokhoz vonzódunk, akiket testileg is attraktívnak találunk és akikkel gyakran találkozunk.

A döntés feszültsége és a kognitív disszonancia mechanizmusa

A döntés feszültsége és a kognitív disszonancia mechanizmusa

Kerültél már olyan helyzetbe, amikor igent mondtál valamire, amihez nem is igazán volt kedved? Vagy úgy döntöttél, hogy megteszel valamit, amit nem lett volna szabad? Mondjuk egy fárasztó munkanap után szíved szerint pihentél volna, de helyette órákig hallgattad a legjobb barátnőd párkapcsolati problémáit.

Belső világunk és legfontosabb önnevelési feladataink

Belső világunk és legfontosabb önnevelési feladataink

Nemrég Prof. Dr. Freund Tamás, nemzetközileg elismert neurobiológus az Agyhullámok, memória, kreativitás – belső világunk és az információrobbanás hatásai című előadását hallgattam meg a Károli Szabadegyetem keretében. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az agy működéséből kiindulva belső világunk fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amely akár kiváló life coaching téma is lehet.

A jó főnök

A jó főnök

Fernando León de Aranoa spanyol rendező és forgatókönyvíró vígjátékában bemutatja Blanco-t, a “jó főnököt”, aki egyrészt gondos gazdaként működeti az apja által ráhagyott mérleggyárat, másrészt apjuk helyett is apja a munkavállalóknak, akiket “gyermekeinek” nevez.