Ikigai – az élet értelme japán módra

Ikigai - az élet értelme japán módra

Nagy hatással volt rám egy videofelvétel, amelyen Viktor Frankl, a világhírű osztrák pszichiáter, a logoterápia atyja arról beszélt, hogy a második világháború végén szembesült azzal, hogy a családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. Úgy érezte, hogy két út közül választhat: felakasztja magát, vagy kezd valami értelmeset az életével.

Az első benyomás formálása: hogyan alakítunk ki másokról képet?

Az első benyomás formálása: hogyan alakítunk ki másokról képet?

Az első benyomás az a kép, amelyet megismerkedésünkkor a másik ember kinézete és viselkedése alapján kialakítunk. Ez egyszeri és megismételhetetlen, valamint később nem könnyű felülírni.

Egy párkapcsolat első lépései

Egy párkapcsolat első lépései

A megismerkedés egy lehetséges párkapcsolat legelső lépése. Azonban azt, hogy párkapcsolati szándékkal közeledjünk egy idegen felé, azt az illető iránt érzett vonzalom és szeretet motiválja. Általában azokhoz vonzódunk, akiket testileg is attraktívnak találunk és akikkel gyakran találkozunk.

A döntés feszültsége és a kognitív disszonancia mechanizmusa

A döntés feszültsége és a kognitív disszonancia mechanizmusa

Kerültél már olyan helyzetbe, amikor igent mondtál valamire, amihez nem is igazán volt kedved? Vagy úgy döntöttél, hogy megteszel valamit, amit nem lett volna szabad? Mondjuk egy fárasztó munkanap után szíved szerint pihentél volna, de helyette órákig hallgattad a legjobb barátnőd párkapcsolati problémáit.

Belső világunk és legfontosabb önnevelési feladataink

Belső világunk és legfontosabb önnevelési feladataink

Nemrég Prof. Dr. Freund Tamás, nemzetközileg elismert neurobiológus az Agyhullámok, memória, kreativitás – belső világunk és az információrobbanás hatásai című előadását hallgattam meg a Károli Szabadegyetem keretében. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az agy működéséből kiindulva belső világunk fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amely akár kiváló life coaching téma is lehet.

A jó főnök

A jó főnök

Fernando León de Aranoa spanyol rendező és forgatókönyvíró vígjátékában bemutatja Blanco-t, a “jó főnököt”, aki egyrészt gondos gazdaként működeti az apja által ráhagyott mérleggyárat, másrészt apjuk helyett is apja a munkavállalóknak, akiket “gyermekeinek” nevez.

Az agresszió kezelésének receptje

Az agresszió kezelésének receptje

A támadó viselkedés mögött agresszió áll. Ez a szándékos károkozás irányulhat a külvilág vagy önmagunk ellen – tudatosan, vagy tudattalanul. Az agresszió oka mindig frusztráció. Frusztráltak akkor vagyunk, amikor céljaink elérésében akadályoztatva vagyunk és tehetetlennek érezzük magunkat.

Elakadás a gyászban

Elakadás a gyászban

Picike, vékonycsontú asszony, nem látszik rajta a kora. Bár arckifejezése alapján riadt madárfiókának tűnik, mégis rengeteg erő van benne. Ahogy beszélni kezd, ömlenek belőle a szavak. Immár öt éve gyászol, egyetlen fia váratlanul agyvérzést kapott és annak ellenére, hogy eleinte reménykedni lehetett a felépülésében, pár hét kórházi kezelés után elhunyt. Az asszony tanácsot kér, válaszokat […]

Munkafüggő – akinek a lelke a vállalatot illeti meg

Munkafüggő - akinek a lelke a vállalatot illeti meg

Nemrég Kun Bernadette “Munkafüggők. Az önkizsákmányolás lélektana” című könyvének bemutatóján vettem részt, amelyet a Magyar Pszichológiai Társaság és az ELTE PPK közösen szervezett. A szerző és kolléganői beszélgetése során szó esett arról, hogy különbség van a munkamániás és aközött, aki sokat dolgozik. Továbbá azt boncolgatták, hogy milyen okai és következményei vannak ennek a káros szenvedélynek, […]

A hatékony koncentráció 4 építőeleme

A hatékony koncentráció építőelemei

A hatékony koncentráció bármilyen teljesítményhelyzetben fontos, legyen szó akár munkáról, tanulásról vagy sportról. Ha eredményesek akarunk lenni, szükséges, hogy kidolgozzuk saját koncentrációs stratégiánkat a megmérettetéseink előtt.