Beszélnünk kell Kevinről… és az anyai szeretetről

Beszélnünk kell Kevinről… és az anyai szeretetről

Lynne Ramsay 2011-es művészfilmje, a Beszélnünk kell Kevinről azt a kérdést feszegeti, hogy létezhet-e gonosznak született gyermek, vagy az anyai szeretet hiánya miatt válhat érzéketlen pszichopatává. Akárhogy is, Kevin története felvet számos olyan kérdést, amelyekre coaching folyamat keretében rá lehet nézni, hogy tisztában legyünk saját magunkkal, viselkedésünk mozgatórugóival és így lehetőséget nyerjünk a tragédiák elkerülésére.

Karrier vagy anyaság?

A film főszereplője, Eva, rendkívül sikeres a szakmájában és derült égből villámcsapásként éri, hogy gyermeket vár. Bár ő maga soha nem akart volna gyermeket szülni, férje, Franklin nagyon vágyott családra és a New York-i nyüzsgés után kertvárosi otthonra. Eva minden bizonytalansága ellenére beadja a derekát.

Így hát megszületik Kevin, akivel Eva kezdetektől fogva nem tud összehangolódni. Próbálkozásai a baba megnyugtatásával és a közös játékkal is kudarcba fulladnak, ezért egyre tehetetlenebbnek és kétségbeesettebbnek érzi magát. Mintha ördögi körbe kerülnének, hiszen Kevin is egyre elutasítóbb és undokabb anyjával szemben.

Az anyai szeretet korlátai

Kevin viselkedése miatt Eva folyamatosan megkérdőjelezi magát, bizonytalan abban, mi lenne a megfelelő bánásmód és a megoldás. Bűntudata is van, hogy talán nem is szereti a fiát. Férje nem veszi komolyan a panaszait, szerinte minden rendben van a gyerekkel, akivel ő jól kijön és akit elkényeztet.

Franklinnek belefér az is, hogy Kevin hatévesen pelenkát hord. Néha videójátékoznak és nyíllal lőnek, komolyabb kapcsolat azonban nincs apa és fia között.

Amikor az orvos is azt mondja, hogy a gyerek teljesen egészséges, úgy tűnik, hogy Eva nem is próbál többet segítségért folyamodni.

Eva magában őrlődik és egyre boldogtalanabb. Annak érdekében, hogy bizonyítsa saját magának, hogy képes anyai szeretetre, újabb gyermeket szül – immár Franklin akarata ellenére.

Családi tűzfészek

Kevin és Eva kapcsolatát figyelve úgy tűnik, hogy felcserélődtek a szerepek, torzultak az erőviszonyok. A gyerek dirigál az anyjának és adott helyzetekben bűntudatkeltéssel manipulálja.

Ugyanakkor Eva egy-két kirívó esettől eltekintve nem ad hangot a haragjának, elkeseredettségének. Nem veszekszik Kevinnel, nem juttatja kifejezésre, hogy mi bántja vagy mire vágyna. Nem mondja fiának soha, hogy most már elég, álljon meg a menet.

Kevin pedig egyre súlyosabb és aljasabb tetteket követ el: titokban legyilkolja húga tengerimalacait, majd „felügyelete alatt” a kislány „véletlenül” fél szemére megvakul. És ez még mindig semmi ahhoz képest, amire még csak készül…

Franklin továbbra sem látja, hogy bármi gond lenne Kevinnel, sőt szerinte Eva a felelős lányuk balesetéért. A házasságuk lassan tönkremegy. Majd bekövetkezik a végső katasztrófa.

Coaching témák

  • A karriered vagy a családalapítás a fontosabb számodra? Vagy hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?
  • Önszántadból vállalsz-e gyermeket, vagy másoknak akarsz megfelelni, netán céljaid elérésének eszköze a gyermek? Egyetértés van-e közted és párod között?
  • Meg tudod-e húzni a határaidat a kapcsolatodban?
  • Ha segítségre van szükséged, tudsz-e segítséget kérni és elfogadni?
  • Milyen a kommunikáció a családodban: tudtok-e negatív témákról is nyíltan beszélni vagy hajlamosak vagytok ezt kerülni?

 

Borítókép: https://archive.kultblog.hu/film/beszelnunk-kell-kevinrol/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük